Degustarea de vinuri crama MAxiMarc 2.0 hosted by restaurant Italian Vino e Sapori
Iaraș am facut-o!
20/05/2021
A doua degustare de vinuri cu crama Maxi Marc, de la podgorie Miniș-maderat unde am imbinat fiecare vin cu preparatul potrivit din bucatarie italiana.
Rețete italiene și vin Romanesc!
Avand in vederea ca prima degustare cu crama aceasta a avut mult succes, am repetat experiența.
Și cand a fost prima degustare (te gandești tu)?
A fost in august/2020.
Crama MaxiMArc are know how Italian pentru ca enologul cramei este Emanuele Reolon, Italian acuma stabilit in Romania.
Și uniunea intre know how Italian și teroir Romanesc ne-a dat vinurile d’excelența pe care am degustat.
Erai cu noi la degustare?
Atunci ști de ce laud vinurile așa de mult.
Daca nu erai, sa știi ca organizam degustarile fiecare joi.
Ajunge sa fii atent la pagina noastra de facebook unde o sa poți vedea evenimente cu degustarile pe care le organizam.
Vorbind despre crama MAxi MArc poate nu știai ca podgoria Miniș-Măderat a dat, secole de-a rândul, unul dintre vinurile preferate ale Curții Imperiale de la Viena.
Cele mai vechi mărturii existente despre podgorie datează din prima jumătate a secolului al XI-lea. Înainte de anul 1038, Gizella, prima regină a Ungariei, a dăruit, cu încuviințarea soțului său, Ștefan I, ”opt vii”, situate pe dealul Macra (Mocrea) din hotarul Minișului, abatelui din Bakony, după înfrângerea voievodului Ahtum.
Tot regina Gizella a adus primii butași de vie pentru producție.
Vinurile cramei sunt păstrate în pivnițe vechi din piatră, iar una dintre acestea datează din 1818, fiind construită de baronul Bohuș. În 1878, când producția de vin a fost foarte mare, s-au construit primele cisterne de beton.
Din 1881, s-a înființat Școală de Viticultură care a pregătit specialiști în domeniu.
Wow!!! Ce istorie!
Uite vinuri pe care am avut la degustare și preparate care am imbinat cu fiecare vin:

1) Mustoasa de maderat – Baricata
Soiul tipic de la Miniș maderat și un soi autohton Romanesc. Mineral cu senzații de mar verde și gutui.
L-am degustat simplu.
.

2) Chardonay – Vinificarea a fost facuta in barique romanesc dupa care vinul a stat in
butoaie de stejar timp de un an.
L-am degustat langa bruschetta Chefului cu mortadella si ricotta

3) Pinot noir vinificat in rose
L-am degustat langa specialitatea Chefului de foaia de paine cu legume si parmigiano.
Un rose intrigant, proaspat si cu aciditate placuta.

4) Merlot- L-am degustat langa specialitatea chefului de tagliatelle in sos alb de prosciutto italian și capia.
A fost primul vin roșu al serii.
Vin facut cu struguri merlot bine constituit, placut dar suficient de corpulent. Prin maturare și invechire in sticla devine și mai armonios.
